Bahçe Çapaları ve Tırmıklarla Hangi Bitkilerin Bakımı Yapılır?

Bahçe çapaları ve tırmıklarla hangi bitkilerin bakımı yapılır? Bahçe işlerini gerek profesyonel olarak gerekse hobi olarak yapan kişilerin uygulayacakları işlemlere göre kullandıkları bahçe aletleri bulunmaktadır.

Bahçe Çapaları ve Tırmıklarla Hangi Bitkilerin Bakımı Yapılır?
5200

Özellikle yazlık ve kışlık evlerin bahçelerinde bu aletler çok kullanılmaktadır. Çapalar toprağı havalandırmak, üzerinin kazılması ve karıştırma işleminde kullanılır. Biyolojik ve fiziksel olan sıkışan toprağı havalandırmak, suyun toprağın içine ulaşmasını sağlamak, yabani otların temizlenmesini ve toprağı karışmasını sağlama işine de çapalama denilmektedir. Çapa, toprağı havalandırır ve nemli kalmasını sağlar. Yağmurdan sonra meydana gelen toprak kaymasını kırar ve yabancı otları temizler. Çapalama peyzaj ve tarım alanlarında yapılmaktadır. Çapa, bel küreği de kullanılır. Çapa yapılırken sağlıklı bitkilerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmaktadır. Çalılarda ise çapalama her zaman yapılması gerekmektedir. Yabani otların temizlenmesinde çapalar kullanılmaktadır. Salatalık, domates, biber, pamuk, şeker pancarı, mısır…vb. sebzeler çapalanarak toprak havalandırılır ve nemli olması sağlanır. Aynı zamanda sebzenin etrafında çıkıp, büyüyen çalılıklar ve otlarda temizlenir.bahçe çapası

Bahçe çapaları ve tırmıklarla hangi bitkilerin bakımı yapılır? Çapanın toprağı havalandırmasıyla toprağa suyun ulaşmasını sağlar. Suyu tüketen yabancı otlar temizlenir ve su tasarrufunu yaşatır. Ot olmasa dahi toprağın çapalanması gerekmektedir. Toprak hava aldığı için bitkinin kökleri rahat bir şekilde daha da derine iner ve yayılır. Toprağın genişlemesi ve hava alması için çapalamanın yapılması zorunludur. Sulama ve yağmurdan sonra da çapalama yapılmalıdır. Burada amaç köklerin havalandırılmasıdır. Tohum yatağının hazırlanması ve toprağın üstündeki organik maddelerin kıyıp parçalanmasına yarayan tırmık özellikle yağışın bol olduğu mevsimlerde büyüyen yeşil otların temizlenmesini sağlar. Özellikle tarım işiyle uğraşan çiftçilerin kullandığı bir alettir. Toprağı keser, parçalar ve devirir. Toprak sürülmeden önce tırmıkla işlerin ve toprak şeritleri oluşturularak hava boşlukları oluşur. İki çeşit tırmık vardır. Dişli tırmık ve döner tırmıktır. Dişli tırmıklar toprağın yüzeyini yırtar ve kırar istenilen derinlikte parçalama işi yapar. Daha çok topum yatağının hazırlanmasında kullanılır ve çayır topraklarının çizilip karıştırılmasında ve kaymak tabakası kırılmasında kullanılmaktadır. Döner tırmık ise 3-5 cm derinlikteki kesekleri parçalar ve tohum yatağının sıkıştırılmasını sağlar. Diskli tırmık ise toprakta kalan kökleri temizlemek, hasattan sonraki yabancı bitkileri kesmek ve parçalamak için kullanılır. Toprağın yüzeyini ufalar. Toprağın düzgün olmasını ve pürüzsüz olmasını sağlar. Daha çok bahar aylarında kullanılmaktadır. En çok kullanılan tırmık çeşididir.bahçe çaapsı iki

Bahçe çapaları ve tırmıklarla hangi bitkilerin bakımı yapılır? Bahçe ve tarım ürünleri insanların gıda ihtiyaçlarını karşılamada etkilidir. Sebze ve meyveleri marketlerden ve manavlardan alabilir ya da tarımla uğraşmak isteyenler kişisel bahçelerinde sebze ve meyve yetiştirebilirler. Günümüzde birçok kişi tarım işlerini kendi bahçelerinde yapmaktadır. Hatta geniş balkon ve terasında da meyve ve sebze yetiştirmektedir. Çapa ve tırmık en çok kullanılan aletlerdir. Bu aletler meyve ve sebze fidelerinin verimli olmasına yardımcı olur. Tarlalarda, bahçelerde belirli zamanlarda otlar çıkabilir. Bu otların temizlenmesinde çok işe yaramaktadır. Bu yaramaz otları köklerinden tutup çıkarmayı sağlarlar. Tırmığın sap kısmı aletin tutulmasını sağlar. Tırmık ve çapalama birlikte yapılmaktadır. Tırmık da tıpkı çapalar gibi mısır, pamuk, biber, kabak, karpuz, domates, fasulye, çilek…vb meyve ve sebzelerin bakımında kullanılmaktadır. Tırmık ve çapalar bahçelerin ve tarlaların olmazsa olmaz iki aletidir.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.