Bahçe Çimleri Nasıl Yenilenir?

Çim bahçeleri düzenli ve doğal gösteren bitkilerdir. Zamanla sararıp, solan ve etkisini yitiren çimlerin yenilenmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Bahçenizde kullandığınız doğal çiminizi kolay bir şekilde sizde yenileyebilirsiniz. Çim için en önemli olan topraktır.

Bahçe Çimleri Nasıl Yenilenir?
24387

Toprak çimin yuvasıdır o yüzden zayıf ve kumlu bir topraksa içine 7cm kalındığında hayvan gübresi eklemelisiniz. Böylece ortaya çok daha kuvvetli bir tabaka ortaya çıkacaktır. Dilerseniz inek veya tavuk gübresi de kullanabilirsiniz. Gübre toprağın verimli olmasını ve gerekle proteini almasını sağlar.

Topak killi ve ağır bir yapıya sahipse mutlaka seyreltmeniz gerekmektedir. Bunun için %70 kum ve %30 organik maddenin olduğu karışımlar ekleyebilirsiniz. Toprağa çim tohumu eklemeden önce hazır hale getirmelisiniz. Bu karışımları peyzaj ürünleri satan marketlerden veya online sitelerden rahatlıkla alabilirsiniz. Toprağın üzerinde bulunan maddeleri tırmık aracılığıyla temizleyin ve ekilecek hale getirin. Kürek kullanarak toprağın seviyesini eşitleyebilirsiniz. Eğer bunu yapmazsanız çim tohumlarının bazıları altta bazıları da üstte kalacaktır bu da düzensiz bir görsellik oluşturacaktır.

Toprağınızda kalan taşları tırmıkla temizleyin ve düzenlemesini yapın. Bu işlemleri sık sık tekrarlayın böylece kaliteli bir toprak yapısı yapabilirsiniz. Toprağın yüzeyinde 2 ya da 3 cm arasında ince bir toprak katmanı bulundurun. Bu önemli bir konudur. Ekim sırasında mükemmel ve kusursuz bir sonuç ortaya çıkaracaksınız bu düzeltme işlemini hassas ve özenli bir şekilde yapmalısınız. Bunun için hızlı hareket etmemenizde yarar var.

 

bahçe çimleri nasıl yenilenir

 

Güneşli bir günde toprağı hazırlıyorsanız ve toprak kuruysa eğer verimli bir toprak elde edersiniz. Yağışlı bir günde yapıyorsanız eğer bütün çalışmalarınız boşa gidecektir. Bu nedenle yağışın olmadığı günde hazırlamanız yararınıza olacaktır. Bahçenizde otomatik sulama sistemi kullanıyorsanız toprağı hazırlamadan önce sulamanız iyi olacaktır.

Bahçe çimleri nasıl yenilenir? Yukarıda belirttiğimiz adımlar toprağı verimli hale getiren aşamadır. Ekim için hazır hale gelen toprağın tabakasının bir bölümüne metrekare başına 50 gram çim tohumların el veya makinayla ekebilirsiniz. Homojen bir ekim yapmak istiyorsanız tohum sahasının yarısına enlemesine diğer yarısına da boylamasına ekim yapmalısınız. Çim tohumlarını en fazla 2 cm en az 1 yıl yanmış ve elenmiş hayvansal gübre veya torf dökmelisiniz. Böylece ektikleriniz daha güçlü bir şekilde büyüyecektir. Toprağın yüzeyinin silindirle sıkıştırılmasının ardından sulama işlemine geçebilirsiniz. Sulama yaparken kullanılacak olan torfun tuzlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Torfun bitki besin maddeleriyle beraber takviye edilmiş olmalıdır.

Çim tohumu ekimi için en uygun mevsim Mart, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu ay içinde hava şartları uygunsa eğer ekim yapabilirsiniz ancak yağış olanı fazlaysa ekim yapmayınız. Güney bölgelerde oturuyorsanız hava sıcaklığı yüksekse Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında ekim yapabilirsiniz. Burada belirleyici olan detay aylar değil havanın durumudur. Büyük verandalar için bahçe çimi yenileme işlemleri bahçe dekorasyonuna estetik görünüm kazandıran, bahçe düzenleme fikirleri içerisindedir

 

bahçe çim yenilemwe

 

Çimler daha çok yağışların olduğu yerlerde hızlı bir şekilde büyürler. Yağışlı yerlerde çimlerin her hafta 2 kez biçilmesi gerekir. Kurak olan zamanlarda ise iki haftada bir defa biçilmesi önerilmektedir. Eğer bulunduğunuz bölge çok sıcaksa ayda bir defa biçebilirsiniz. Çimleri biçtikten sonra sulama yapılmalıdır. Eğer sulama yapmayı unutursanız çim biçme işlemi daha çok uzun ve uğraştırıcı olacaktır. Çimler biçilirken nemli değil kuru olmalıdır. Bahçenize çim ekip dekor yaratmak istiyorsanız çim makinesi kullanmalısınız. Çimleriniz 5 cm olduktan sonra biçebilirsiniz. Eğer 5 cm’den küçükse biçmeye gerek yoktur. Sağlıklı biçmek için çimlerinizin ortalama 2.5cm olması gerekmektedir.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.