Gagalı Fındık Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Yapılır?

Gagalı fındık (Corylus cornuta), Güney Kanada'da doğal olarak bulunan yerli bir çalıdır. Bu kısa, yaprak döken çalı, genellikle ormanın altında veya orman kenarları boyunca bulunur. Gagalı fındık, sonbaharda protein ve yağ açısından zengin olan ve birçok yaban hayatı türünün besin kaynağında önemli rol oynayan palamut benzeri yemişler verir. Bu dik understory çalı, en iyi şekilde bir dolgu bitkisi veya arka plan çalısı olarak veya doğallaştırılmış dikimlerde kullanılır. Bu az bakım gerektiren, yemiş taşıyan çalıyı nasıl yetiştireceğinizi öğrenin!

Gagalı Fındık Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Yapılır?
19010

Gagalı Fındık Nasıl Yetiştirilir?

Gagalı fındık, güney Kanada'dan Kaliforniya ve Georgia'ya kadar Kuzey Amerika'nın çoğunda bulunan bir yerli çalı türüdür. Bu orta boy yaprak döken çalı, huş ağacı ailesinin (Betulaceae) bir üyesidir ve çeşitli yetiştirme koşullarına uyarlanabilir. Gagalı fındık değişen ışık, toprak ve nem koşullarında iyi gelişir. Aynı zamanda kirliliğe karşı oldukça dayanıklıdır ve şehir içi yerlerde büyür. Gagalı fındık monoecious yani erkek ve dişi çiçeklerin her ikisi de aynı bitki üzerinde bulunur. Çiçeklenme ilkbaharda küçük, göze çarpmayan dişi çiçekler ve sarı erkek kedicikler şeklinde gerçekleşir. Gagalı fındık tipik olarak sonbahar aylarında meyve verir (fındık). Bu fındıklar insanlar ve hayvanlar için yenilebilir ve diğerlerinin yanı sıra kuşlar, sincaplar, tavşanlar ve tilkiler de dahil olmak üzere bir dizi vahşi hayvan tarafından tüketilmektedir.

 

gagalı fındık

 

Işık

Gagalı fındık tam güneşte ve tam gölgede iyi yetişir. Bununla birlikte, tam güneş, en iyi çiçeklenme ve en yoğun bitki örtüsü üretimi ile sonuçlanacaktır.

Toprak

Bu uyarlanabilir çalı, çok çeşitli toprak koşullarını tolere edebilir ve toprak tipi veya toprak pH'ı konusunda çok titiz değildir. Bununla birlikte, iyi drene edilmiş topraklar, gagalı fındığın köklerinin asla su ile tıkanmamasını sağlamak için en iyisidir. Gagalı fındık tipik olarak hafif alkali ve pH'ı 6.8-7.2 arasında olan topraklarda bulunur .

 

gagalı fındık

 

Su

Gagalı fındık çalısı, ıslak ve kuru yetiştirme yerlerine uyum sağlayabilir ve kuraklığa dayanıklı olarak kabul edilir. Bu nedenle gagalı fındık, xeriscaping veya nemi koruyan peyzaj tasarımı  için ideal bir seçimdir .

Sıcaklık ve Nem

Gagalı fındık, tüm fındık türleri arasında en dayanıklı olanıdır ve kuzey sınırlarında -50 santigrat dereceye (-58 Fahrenheit derece) kadar düşük sıcaklıklarda hayatta kalabilir.

 

gagalı fındık agacı

 

Gübre

Sağlıklı gagalı fındık çalıları gübreleme gerektirmez. Çalı çiçek ve meyve ürettiği sürece ek beslemeye gerek yoktur. Bununla birlikte, çalı sağlıksız görünüyorsa veya büyüme geriliği yaşıyorsa, hafif bir gübreleme büyümeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Gagalı Fındık Hangi Mevsimde Yetiştirilir?

Tohumdan büyümek için, sonbaharda çalılardan fındık toplayın. Tohumlar en iyi şekilde hasat edilir edilmez ekilir çünkü 3 ila 6 aylık bir soğuk katlama gerektirirler. Ekilen gagalı fındık tohumlarının da sincap ve sincap gibi kemirgenlerden korunması gerekir, bu nedenle bazı bahçıvanlar, aç hayvanlar tarafından çalınmamasını sağlamak için gagalı fındık tohumlarını iç mekanlarda yetiştirmeyi tercih eder. Kapalı alanda yetiştirmek için, gagalanmış fındık tohumlarını hasattan hemen sonra 48 saat ılık suda bekletin. Taze olduğundan emin olmak için suyu her 24 saatte bir değiştirin.

Kırılan ve yüzeye çıkan tüm kalıntıları ve parçaları çıkarın.  Yeniden kapatılabilir bir plastik torbayı, tohumları tamamen kaplayacak ve nemlendirecek kadar kumla doldurun. Tohumları kaplanana kadar kumun içine itin, poşeti kapatın ve tohumları soğuk tabakalandırmak için üç ay boyunca buzdolabına koyun. Tohumlar 3 ila 6 ay tabakalaştıktan sonra, nemli topraksız bir saksı karışımında çimlenebilirler . Saksı karışımına bir inç derinliğe tohum ekin ve güneşli bir pencere gibi sıcak bir yere yerleştirin. Alternatif olarak, bir ısı matına erişiminiz varsa, bu en iyi sonuçları verecektir. Fideler 10 inç boyunda olduklarında, iyi drene edilmiş bir saksı karışımı ile doldurulmuş daha büyük saksılara nakledilebilirler. Sert kış havası geçtikten sonra kurulan fidanları açık havada dikin.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.