Kış Kampı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kış kampında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri kamp malzemesi ve ekipmanla yola çıkmaktadır.

Kış Kampı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
6955

Kamp yapmak için seçilen yerlerin yağış sonrasında oluşacak olan su taşmaları ve sele karşı korunaklı ve güvenli olmasına dikkat etmelisiniz.  Karlı ortamlar içinde çığ düşmesi gibi durumlara önceden önlem almalısınız. Yaz kamplarında ise titizlik gerektiren kış kampları öncesi tecrübe edinmek için mutlaka kış gelmeden kamp yapmalısınız. İlk kamp deneyiminizi kış aylarında yapmanız çok iyi ekipmanlarınız olsa dahi oldukça zor geçebilir. Bu yüzden yanınıza alacağınız ekipmanlarınızı çok iyi tanımak ve doğru kullanıyor olmanız gerekir. Bu ekipmanları doğru kullanırsanız eğer, kış kampından alınacak verimi maksimuma taşıyacaktır. Doğru kurulmayan çadır ve yanlış ölçülere sahip uyku tulumu, kaliteli mat seçimi, tulumun yanlış giyilmesi gibi hataların yapılmaması gerekir.

 

Kış Kampı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Kamp demek yaban hayatı demektir. Bu yüzden gidilen bölgenin yaban hayatının çeşitliliğini bilmenizde yarar var. Hayvanların sık ziyaret ettiği dere yatakları, geceyi geçirdikleri orman iç sınırı, kullandıkları lokasyonlar gibi yerlerden uzakta kamp yapılmalıdır. Yaban hayvanları yapacağınız yemeklerin kokusunu hissedebilir o yüzden kokuları etrafa yayılan yiyeceklerinizi çadırınızın içinde tutmak yerine, dışarıda bulunan bir ağacın dalına da asabilirsiniz. Olası yabani hayvan baskısı olduğu zaman ilk temasın çadır olmasını engellemiş olursunuz. Kış kamplarında diğer mevsimlere göre yabani hayvanların uykuda olması, yazın sizi rahatsız eden böcek ve sürüngenler kışın görülmemeleri gibi avantajları olsa dahi dikkatli olmanızda yarar vardır.

 

Kış Kampı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Kışın Nerede Kamp Yapmalıyız?

Kış kampı için ekipmanınız ne kadar iyi olursa olsun zorlu hava şartlarının etkisini minimum düzeye indirmelisiniz. Geceyi geçireceğiniz bölgeye çok dikkatli bir şekilde karar vermeniz gerekiyor. Yaban hayatı, çığ tehlikesi önlemi gibi belli başlı kriterlerin yanı sıra gece geçirilecek yerin bölgenin konumu da çok önemlidir. Sağanak yağmur sonrası akım hızı artan dere ya da nehrin su seviyesi de artacağı için çadırınızı, su seviyesinin üzerinde kalacak şekilde kurmalısınız. Kamp kurarken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

 

Kış Kampı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

 

  •  Dere ve nehir yataklarında çadır kurmayın
  •  Karlı ve buzlu ortamda zemini sertleştirmeyi unutmayın
  •  Karlı havalarda ağaç altına kesinlikle çadır kurmayın
  •  Çadırın olabildiğince az rüzgâr almasını sağlamalısınız
  •  Çadırınızı güneye bakan yamaçlara kurun
  •  Göl ve deniz kenarlarından uzak durmalısınız.

Karlı bir havada çadır kuracağınız zemini iyice sıkıştırın ve çadırınızın havalandırmalarını etkileyebilecek karları uzaklaştırın. Alt kısımlardaki boşlukların kapanması ve çadırın hava almaması önemlidir. Çadırınızın üzerinde biriken karları ve çadırda oluşan yükü azaltmak için çadırı sallayarak düşmelerini sağlayın. Kış aylarında fırtına da olabilir bu yüzden rüzgâr yönüne ya da çadırın etrafına kardan duvar yapabilirsiniz. Bunu doğru zamanda yapmanız, vücut ısınızı kaybetmemeniz çok önemli. Bir dağ yamacında kamp yapacaksanız eğer, güney cephe daha uzun süre güneş göreceği için kuzeye oranla güneş ışınlarının doğrudan görme süresi de artmaya başlayacaktır. Göl kenarlarında hava çok soğuktur bu yüzden uzakta kalmanız daha iyi olacaktır.

 

Kış Kampı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Çadırınızı ağaç altına kurmamaya dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni karlı havalarda dallarda oluşan kar birikintisi dalın kırılmasına neden olabilir. Eğer, kış kampınızı deniz kenarında yapmanız gerekiyorsa fırtınalı havalarda dalga boylarının ve dalgaların iç kesimlere kadar uzanacağını unutmayın. Acil durum söz konusu olduğunda ise kamp yapacağınız yere gitmeden önce en yakındaki yerleşim yerine veya bölgeden sorumlu gügvenlik güçlerine kamp yapacağınızı mutlaka bildirmelisiniz.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.