Kokodema Bahçe Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kokodema bahçe sanatı nedir, nasıl yapılır? Bahçeler yaşamın önemli bir bölümünün kişilerin sevdikleriyle bazen de yalnız olarak geçirdikleri özel alanlardır. Bahçede geçirilen zaman ruh sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Bahçeler evin dışında, doğal olarak tasarlanmış her mevsim kullanılabilen alanlardır. Doğal ortamların insanın ruh ve bedensel sağlığını olumlu yönde etkilediği uzmanlar tarafından açıklanmıştır.

Kokodema Bahçe Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır?
15543

Kokodema Sanatı Nedir?                                 

Dış mekan evinize taşımanıza ve evinizin içinde asılı bir bahçe oluşturmanıza imkan sağlayan Japon bitki sanatıdır. Kokodema sanatında bitkeliren kök bölümleri yosunlarla sarılarak yeşil bir küre haline getirilmektedir. Genel olarak organik ip gibi doğal malzemelerle sabitlenerek tavana asılacak şekilde kullanılmaktadır. Çoğunlukla oda içinde tavandan sarkıtılarak kullanılmasına rağmen ahşap veya metalden altlıklarla zemin üzerinde de kullanılabilmektedir. Kokodemanın Türkçe anlamı ‘yosun topu’ demektir. İç mekanları sıra dışı bir görünüm katmakla kalmaz aynı zamanda farklı renk ve dokulardaki bitkilerle de yaratıcı etkiler sunmaktadır.

 

kokedema

Kokodemi Sanatı İlk Ne Zaman Kullanıldı?

İç mekan tasarımlarında minimal ve doğal bir görünüm getiren kokodema sanatının tarihi bir geçmişi bulunmaktadır. Ortaya çıkışı 17. Yüzyılda gerçekleşen Kokodema sanatı Nerarai Bonsai olarak bilinen bir teknik uygulanmaktadır. Bu yöntemde bitkinin bulunduğu kap içinde köklerini birbirine düğümlenecek hale gelmesi ve yerleştirildiği bakın şeklini alması amaçlanmıştır. Kokodema sanatıyla bu yöntem geliştirilmiş ve bitki kökleri bir kapla sınırlandırılarak yerine yosunlarla sarılarak küçük toplar haline getirilmiş bir teknik uygulamadır. Bu teknikle Japonlar, insanları göç sırasında sahip oldukları bitkilerin dökülmesini önlemişler ve bitkilerin güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamışlardır. 

ilginç bahçe tasarımları

 

Evde Kokodema Nasıl Yapılır?

Kokodema sanatında kullanılan malzemelerden biri sphagnum yani turba yosunlarıdır. Hücreleri içinde bolca su tutmasıyla bilinmektedir. Böylece yosunlar, köklerin etrafını sardığında biriktirdiği su sayesinde bitkilerinize hayatta kalmaları için uygun bir ortam sunacaktır.

bahçe dekorasyon fikirleri

 

Kokodema Sanatında Kullanılan Bitkiler Nelerdir?

Yosun topu hazırlamak için bitki seçimini yapmadan önce evinizin aydınlık veya karanlık olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bitkilerinizin odanızın herhangi bir bölümüne yerleştirmeye karar vermelisiniz. Böylece yosun toplarınızın uzun süre dayanıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Bitki seçerken özellikle yavaş büyüyen ve küçük bir kök sistemine sahip bitkileri tercih etmelisiniz.Odanız karanlık ve gölgedeyse kullanacağınız bitkiler şunlardır; salon sarmaşığı, deve tabanı, Afrika menekşesi, begonya, eğrelti otu, sıklamen çiçeği, dresena çiçeğidir.Odanız yarı gölge veya tam güneş alıyorsa kullanacağınız bitkiler şunlardır; kalanşo çiçeği, aloe vera, balmumu çiçeği, fesleğen, kekik, nane, maydanoz, keklikotu, duvar sarmaşığı, sedumlardır.

bahçe tasarım önerileri

 

Kokodema Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Kokodema yapmak için kullanmanız gereken malzemeler şunlardır; bitki, toprak karışımı (Torf ve Aquasoil), toprak yosunu, organik ip ya da misina, makas ve sudur.basit ve şık kokedema yapımı

 

Kokodema Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle toprağı hazırlamalısınız. Bitki seçimini yaptıktan sonra torf ve aquasoil toprak yoğunluğunu sağlayacak şekilde uygun toprağı hazırlayın. Sonra köklerine şekil vermek için karşıma yavaş şekilde su ekleyin ve yoğurun. Toprağı top haline getirin ve parçalanmaması için iyice sıkıştırın. Sıkı olup olmadığını kontrol etmek için havaya atın, eğer dağılmıyorsa uygun sıklıkta olmuş demektir. Bitkinizi saksıdan çıkarın ve fazla toprağı uzaklaştırın. Toprak karışımıyla hazırladığınız topu iki parçaya bölün ve bitki köklerini karşımın ortasına koyun. Toprağı bitkinin etrafına sarın.

kokedema yapmak için gerekli malzemeler

 

Yosunların oluşturduğunuz topun etrafına rahatça sarmak için ılık suda bekletin ve esnek olmasını sağlayın. Kahverengi yüzü yukarı gelecek şekilde ıslatın ve yosunu masaya serin. Toprak karışımıyla oluşturduğunuz topu yosunun ortasına yerleştirin ve yosunla etrafını sararak bitkiyi toparlayın. Yosununuzu bitkinin etrafına sabitlemek için organik ip ya da misina kullanın. İpi yosun topunun etrafına dolayın ve küre formunu kaybetmeyecek şekilde her yöne sarın. Bu işlemin ardından yosun topunu, içi su dolu bir kabın içine özellikle toprak kısmı suyun içinde kalacak şekilde yerleştirin. On dakika bekletin ve bitkinizi kaptan çıkarıp fazla olan suyu akıtın. Kokodemanızı istediğiniz yere asabilirsiniz.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.